Steinberg Review


Site in English Click here Historie
VST Ik heb diverse stukjes over Cubase geschreven. De hoofdreden daarvoor is dat ik al zo'n 10 jaar met dit programma werk en er al jaren les op geef. Ik moet dan ook me best doen om met de tijd mee te gaan. De ontwikkelingen gaan soms best snel, ze volgen elkaar op. Maar echte elementaire veranderingen maakt het programma niet echt meer door, wat best wel jammer is. De meeste echt grote veranderingen vonden eigenlijk plaats toen het programma nog op de Atari draaide. link MNX2010 Atari-Music Het nieuwe window overzicht van het arrangement en later op de Falcon werd er ook audio toegevoegd aan de midi sequences, de eerste versie van Cubase-Audio. Nu lijkt het langzamerhand door alle toeters en bellen, het overzicht te verliezen. Wel nieuw toegevoegd aan Cubase de Mixers en Sub -Mixers en de enorme berg plugins en VST -Instrumenten. Ook zijn de nieuwere versies geschikt gemaakt voor het werken met hogere sample rates en frequenties, maar voor de rest zijn de ontwikkelingen niet echt spectaculair te noemen. Op het gebied van overzicht, sampler editor, plugin en Instrument management laten duidelijk aan de wensen over. In de praktijk is Cubase nog steeds te zwaar en te log en verbruikt te veel CPU. Daarbij moet wel vermeld worden dat Cubase op de Apple, over het algemeen, veel beter draait en stabieler is. Het kan dus ook iets te maken hebben met het Windows programma, wat toch blijkbaar nog steeds te weinig op de professionele Multi-Media gericht is. Kortom werk je met Cubase moet dan moet je toch wel een van de snelste computers bezitten, wil je optimaal gebruik wilt maken van alle plugins and VST -Instrumenten.

Voor het echte professionele gebruik is Cubase niet zo geschikt, daarvoor is het te traag en te onoverzichtelijk. Steinberg verwijst dan ook naar Nuendo een Multi-Track recording programma, goed ge´ntegreerd met speciaal ontwikkelde hardware DA/AD converters. Cubase is dus eigenlijk alleen geschikt om het product te maken, Nuendo om het uit te mixen en uit te werken tot een echt product. Kortom Cubase heeft in zijn bestaan gretig aftrek genoten bij vele en zal nog decennia lang de standaard vertegenwoordigen als het gaat om werken met digitale audio.

Audio
Sinds de Falcon is Cubase voorzien met audio Tracks. Dat heeft nogal voor Synchronisatie problemen gezorgd bij de PC versie van Cubase-Audio. Een vereiste is dan ook een goed werkende Asio driver en ondersteunende hardware om de latency (audio vertraging) zo laag mogelijk te houden. In feite is de Asio driver nog steeds de snelste driver, sneller dan de Drirect-X & WDM Windows drivers. Toch kunnen er nog steeds problemen ontstaan met Asio, vooral met meerdere kanalen en gebruik van meerdere AD/DA converters, zoals met digitale & Optische A-DAT. Het werkt allemaal wel, maar vaak wordt er meer beloofd dan waar gemaakt en werkt het niet zo optimaal en valt die latency behoorlijk tegen, of je moet een Asio deskundige zijn of zo. Uit eigen ervaring heb ik de instelling gekregen, als het werkt, niet meer aankomen, ook al begrijp je niet alles. Als je met meerdere modules werkt, wil je niet dat die verschillende latency's door elkaar maar in een beat. Gelukkig zijn de meeste verschillen tussen die latency's te verwaarlozen, maar je zal er maar mee zitten.

Dat is denk ik ook de grootste reden waarom de meeste digitale studio's over het algemeen kiezen voor een ge´ntegreerd soft & hardware pakket link MNX2010 audio , zoals Nuendo, Logic Audio en PRO-TOOLS. Ook zijn er die voor nog een duurdere oplossing kiezen, kleine bedrijfjes die een opmaat gemaakt soft & hardware pakket bieden, naar de wensen van de studio. Wel betekend het als amateur (of prof zonder geld) dat je meestal zit te knoeien met spullen die maar gedeeltelijk goed werken, misschien krijg je het uiteindelijk toch goed werkend.

Sampling
mnxvstlogo Een ander groot nadeel is de sampling editor functies in Cubase, die nauwelijks verder ontwikkeld zijn. Voor het echte editen van samples wordt dan ook verwezen naar Wavelab, vanuit Cubase op te starten, erg leuk maar dat vertraagd nog eens extra als 2 programma's open staan. Daarbij komt dat Wavelab naar mijn smaak wel erg "basic" overkomt, zonder de juiste plugins is het maar een eenvoudige editor in vergelijk met Avalon (de Atari Steinberg sampling programma) waar allerlei extra's waren ingebouwd om bijvoorbeeld een sample op zich zelf of op geluidswaves te genereren. Eigenlijk is dus veel achterhaalt en je vraagt je eigenlijk af wanneer er nu eens echte vernieuwingen ontwikkeld worden, in plaats Steinberg al jaren rust op zijn (lauren) successen van voorbij gaande jaren. Ik ben hier ook echt kritisch omdat ik vindt dat je voor de hoge prijs die Steinberg vraagt voor zijn producten je ook best wel nieuws mag verwachten.

Nieuw
Gelukkig zijn ook een hoop goede nieuwe dingen te melden, zoals movie import, digitale hardware synchronisatie en het uitbreiden van de Mixers en Sub-Mixers. Doormiddel van de digitale hardware synchronisatie is het mogelijk meerdere computers en A-DAT modules aan elkaar te koppelen en te synchroniseren. Je moet daarvoor alleen wel een sync module aanschaffen, of een speciale kaart. Kijk alleen uit dat je niet voor elk probleem een nieuw apparaatje aanschaft, weet wat je nodig hebt! Ik adviseer dan ook aan iedereen, kies voor een degelijke computer systeem, dat is misschien wat duurder, maar goedkoop is duurkoop in deze branche. Een oud en onstabiel systeem valt niet te upgraden tot iets goeds, de kans dat je een wat sneller en duurder systeem wel goed functioneel krijgt is natuurlijk veel groter.

Drivers & Latency
Nu is MOTU misschien iets duurder, maar het is tot nu toe het enigste systeem wat probleemloos en snel heb zien werken (dwz van de systemen boven de 8 kanalen). Ook is de driver updates altijd in orde en er zijn weinig geluids kaarten die daar om bekent staan, behalve dan Creative. Voor de kleine beurs is ook een zeer geschikte kaart van Creative -Sounblaster : de net uitgekomen kaart van EMU-Soundblaster (EMU is opgekocht door Creative) met en/of zonder breakout box (externe module) met alle soorten in / outputs die je maar kan verzinnen. Deze kaart is zeer geschikt voor zowel professionele en amateur doeleinden met zijn 24/196 sample rate. Bij Soundblaster is ook bekent dat de drivers update meestal in orde zijn samen met de Hardware van EMU dat moet een absoluut goede combinatie zijn.

Cubase Educatie
Als nu eindelijk alles het doet en je bezit de juiste hard & software, kan je eindelijk aan de slag. Ten minste als je met Cubase kunt omgaan. Gelukkig heb je tegenwoordig veel boeken over Cubase SX en je kunt tevens een E-BOOK tutorial downloaden. Als laatste optie kan je natuurlijk een cursus volgen. Zelf geef ik het liefst aan groepen les. Zo werk ik liever met mensen die muzikale of computer ervaring hebben, die snel kunnen leren en een beetje autodidact zijn. Dan is het mogelijk wat dieper in de materie te duiken en sneller resultaten te boeken. Enige ervaring opdoen voordat aan een cursus begint kan best belangrijk zijn, en een hoop geld schelen als het tegen valt. mnx .... 2004