Propellerhead Review


Site in English Click here propproduct

logorebirth2.1 Propellerhead Rebirth

Rebirth is een van de leukste stukjes speelgoed die er zijn op Muziek -Software gebied. Aller eerst omdat je zonder diepe studie of met verstand van Muziek -Software, al snel leuke Sequence -Paterns kan creŽren. Het is simpel en user vriendelijk : Boven in 2xTB-303 bas -synthesizer en onderin de Drumcomputers TR-808 en TR-909. De TR-808 is duidelijk meer geschikt voor het subtiele werk en de TR-909 voor het strakke beuk werk.


devilfish De TB-303
De omstreden door Roland ontwikkelde bas synthesizer, eerst een flop en daardoor een van de meest gezochte synthesizers, zelfs vandaag de dag nog. Namelijk doordat het uiteindelijk voor dump prijzen in de winkel kwam te liggen werd het ontdekt door een nieuw publiek. Het apparaatje werd zelfs een HIT, het geluid werd Acid genoemd de muziek die er mee gemaakt werd Acid-House. Tegenwoordig moet je diep in de buidel tasten voor een TB-303, het is een echt hot item, je betaald nu de nieuw prijs voor een tweedehands. Het viel blijkbaar wel in de smaak bij de wat meer amateurs, door zijn simpel opbouw, de monophone structuur en bedienings gemak. De structuur van de TB-303 bestaat in hoofdzaak uit een blokgolf en een zaagtand. Het toetsenbord bestaat uit 1 octaaf, pitch 2 octaaf, Up & Down ook 2 octaaf, dus een totaal van 5 octaaf. De Envelope bestaat uit : Cutoff Frequensy, Resolution, Envelope Modulation, Decay & Accent. Doormiddel van Slide, Accent, Pitch Slide & Sift is het beroemde 303 scheur geluid te maken. Heel basic eigenlijk en heel Analoog!

De TR-808 & 909
De 808 was niet alleen de eerste House Drumcomputer het was ook een van de eerste drumcomputers. In die tijd waren alle drum modules geheel analoog, maar de 808 viel meteen op door zijn aparte warm en karaktervolle klanken. Helaas is van de 909 alleen de snare en de basdrum analoog, de rest zijn 16 bit samples, iets waar Roland toen heel trots was, maar achteraf toch niet zo'n goed concept. Tegenwoordig worden de 909 klonen geheel analoog uit gevoerd, zoals het misschien ook de bedoeling was. Toch is de 909 een van de meest gezocht drumcomputers, met prijzen ver boven wat die nieuw ooit koste. Ook is het jammer dat die luitjes van Propellerhead voor samples hebben gekozen bij de drumcomputers, in plaats van echte analoge geluiden net als bij de TB-303. Je zou er apart een sampler bij kunnen voegen voor de samples, en daar een kit voor inladen. Misschien een idee voor een update, dat is ook al weer wat jaartjes gelden.


MOD's
De samples van de originele Rebirth MOD zijn ook nog eens van slechte kwaliteit, ze zijn niet eens goed gesneden op de "zero crossing points". Een goed reden voor mij om zelf MOD's te maken maar dit keer minder gericht op het visuele maar met goede kwaliteit samples, je kunt ze op deze site downloaden. Om zelf een MOD te maken, hier een kort overzicht waar men op moet letten :


rewire ReWire
Als je echt iets goeds wilt doen met Rebirth is het beter het te draaien onder Cubase of Reason. In Reason zit module die Rebirth ondersteund, de audio komt direct in Reason, maar Rebirth loopt wel op de achtergrond mee. Om Rebirth synchroon met Cubase te krijgen, is ReWire ontwikkeld, deze plugin ingeladen in Cubase heeft de ook mogelijkheden als een soort remote controll en stuurt de audio outputs door naar cubase. Je kan natuurlijk ook paterns naar *.Wav files renderen en vervolgens inladen, maar dat is veel meer werk, terwijl het resultaat het zelfde zal zijn.


screen rebirth small Tips voor het werken met Rebirth
Voor het maken van je paterns kan je natuurlijk alles met de hand invoeren, noot voor noot.Een andere methode is de random generator, om snel paterns te genereren :

  • Randomize patern : verandert Toonhoogte/Pitch, accent en note positie.
  • Randomize Accents & Pitches : verandert Alles behalve Toonhoogte en Note positie
  • Alter Pattern : verandert hoofdzakelijk de note positie. Is erg bruikbaar als je variaties maken uit gemaakte melodieŽn.
  • Alter Accents & Pitches : Gebruikt bestaande Accents & Pitches maar geeft ze een andere positie.
Je kunt al deze Random functies ook op de drum modules gebruiken en er is zelfs een Randomize Drum, maar dat vindt ik niet echt bruikbaar.
Maak ook gebruik van de Copy / Paste functies binnen Rebirth : Zelfs mogelijk van en naar andere Songs, het rode balkje selecteert het te kopiŽren patern (Ctrl & C) naar het te pasten patern (Ctrl & V). Ook erg handig is de mogelijkheid om instellingen van Songs naar Paters en andersom te kopiŽren.
Stoei er maar eens mee ...... mnx July 2004